Ehliyet Sınav Soruları 2022

0
996

Ehliyet Sınav Soruları 2022

Soru 1. Tehlikenin olmadığı kaza yerinde, boyun yaralanması olan yaralı hangi uygulamadan sonra araçtan çıkartılır?
A) Boynuna boyunluk takıldıktan sonra
B) Boyun hareketleri yaptırıldıktan sonra
C) Boyun ağrılarını dindirici ilaç verildikten sonra
D) Boyun bölgesine masaj yapılıp, oturur şekilde
DOĞRU CEVAP: A
Soru 2. Yetişkinlerde temel yaşam desteği uygulamasının 1 turunda yapılan kalp masajı ve suni solunum sayıları hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Kalp masajı – Suni solunum
A)10       –       1
B)20       –       1
C)30       –       2
D)40       –       2
DOĞRU CEVAP: C
Soru 3. İlk yardım çantasında gazlı bez bulundurmanın amacı nedir?
A) Etrafı temizlemek
B) Kalp masajında kullanmak
C) Yaraları kapatmak ve sarmak
D) Kırıklarda ağrıyı azaltmak
DOĞRU CEVAP: C
Soru 4. Motora yağ nereden konulur?
A) Karter tapasından
B) Radyatör kapağından
C) Yağ çubuğu deliğinden
D) Supap (Külbütör) kapağından
DOĞRU CEVAP: D
Soru 5. Araç hareket hâlinde iken ayağın debriyaj (kavrama) pedalının üzerinde devamlı durması hâlinde aşağıdakilerden hangisi olur?
A) Araç daha hızlı gider.
B) Lâstikler aşınır.
C) Debriyaj (kavrama) balatası aşınır.
D) Vites kutusu (şanzıman) aşınır.
DOĞRU CEVAP: C
Soru 6. Sürücüler, geceleri yakın ilerisi görülmeyen kavşak, dönemeç ve tepe üstlerine yaklaşırken gelişlerini nasıl haber vermek zorundadır?
A) Dönüş ışıklarını yakarak
B) Birkaç defa korna çalarak
C) Acil uyarı ışıklarını yakarak
D) Yakın ve uzağı gösteren ışıkları art arda ve sıra ile yakarak
DOĞRU CEVAP: D
Soru 7. Motor yağının zamanında değiştirilmemesi aşağıdakilerden hangisine neden olur?
A) Motorun verimli çalışmasına
B) Aracın daha yavaş gitmesine
C) Akünün daha çabuk bitmesine
D) Motordaki aşıntıların artmasına
DOĞRU CEVAP: D
Soru 8. I. Maddi hasar tespiti yapmak
II. Olayı en yakın zabıta veya sağlık kuruluşuna bildirmek
III. Kaza yerinde usulüne uygun ilk yardım tedbirlerini almak
IV. Yetkililerin isteği hâlinde yaralıları en yakın sağlık kuruluşuna götürmek
Kazaya karışan veya olay yerinden geçmekte olan kişiler yukarıdakilerden hangilerini yapmakla yükümlüdürler?
A) Yalnız III
B) I, II ve IV.
C) I, III ve IV.
D) II, III ve IV.
DOĞRU CEVAP: D
Soru 9. B sınıfı sürücü belgesine sahip bir sürücünün kullanabileceği diğer sürücü belgesi sınıfı aşağıdakilerden hangisidir?
A) A2
B) E
C) F
D) G
DOĞRU CEVAP: C
Soru 10. Araçlarda emniyet kemeri kullanımının zorunlu olması ile aşağıdakilerden hangisi hedeflenmektedir?
A) Denetimlerde herhangi bir sorun yaşanmaması
B) Kaza anında ölüm ve yaralanmaların en aza indirilmesi
C) Sürücülerin dikkatinin artırılması
D) Kazaların önlenmesi
DOĞRU CEVAP: B
Soru 11. Aracın gösterge panelinde bulunan şekildeki gösterge, sürücüye neyi bildirir?

A) Motor yağ basıncını
B) Fren hidrolik seviyesini
C) Depodaki yakıt miktarını
D) Motor soğutma suyu sıcaklığını
DOĞRU CEVAP: C
Soru 12. Bir sürücünün trafik içindeki istenmeyen durumlara öfkelenmesi ve bu öfkeyi belli etmesi yerine, hangi davranışı göstermesi hâlinde çok daha huzurlu bir trafik ortamı oluşur?
A) Hoşgörülü olması
B) Bencil davranması
C) Aşırı stres yapması
D) Sürekli kornaya basması
DOĞRU CEVAP: A
Soru 13. Şekildeki aracın yoluna devam edebilmesi için, ışıklı trafik işaret cihazında yanan ışığın rengi ne olmalıdır?

A) Sarı
B) Yeşil
C) Kırmızı
D) Kırmızı ile birlikte sarı
DOĞRU CEVAP: B
Soru 14. Kazazedeyi araçtan çıkarırken aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmelidir? 
A) Kollarının baş hizasında durmasına
B) Baş tarafından çekilerek çıkarılmasına
C) Ayak tarafından çekilerek çıkarılmasına
D) Baş-boyun-gövde hizasının bozulmamasına
DOĞRU CEVAP: D
Soru 15. Resimde görülen manevra, hangi amaçla uygulanır?

A) Kanamanın durdurulması için
B) Dolaşımın değerlendirilmesi için
C) Kemik kırıklarının tespit edilmesi için
D) Yabancı cisim tıkanmalarında solunum yolunu açmak için
DOĞRU CEVAP: D
Soru 16. Şekildeki trafik işareti aşağıdakilerden hangisine yaklaşıldığını bildirir?

A) EDS’ye
B) Alt geçide
C) Karavanlı park yerine
D) Gençlik kampına
DOĞRU CEVAP: A
Soru 17. Kara yollarında gerekli düzenleme ve işaretlemeleri aşağıdakilerden hangisi yapar? Ehliyet Sınav Soruları 2022
A) Emniyet Genel Müdürlüğü
B) Karayolları Genel Müdürlüğü
C) Trafik Kazalarını Önleme Derneği
D) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
DOĞRU CEVAP: B
Soru 18. Aşağıdakilerden hangisi çıkığın tanımıdır?
A) Eklem bağları ve yüzeylerinin zedelenmesi
B) Eklem çevresindeki derinin zedelenmesi
C) Eklem yüzeylerinin birbirinden ayrılması
D) Eklem bağlarının kopması
DOĞRU CEVAP: C
Soru 19. Aşağıdakilerden hangisi solunum durmasının nedenlerinden biri değildir?
A) Suda boğulma
B) Birinci derece yanıklar
C) Zehirli gazların solunması
D) Solunum yolunun tıkanması
DOĞRU CEVAP: B
Soru 20. Hangi tür araçlarda emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılması zorunlu değildir?
A) Minibüslerde
B) Otomobillerde
C) Lâstik Tekerlekli Traktörlerde
D) Tescilde otomobil gibi işlem gören arazi taşıtlarında
DOĞRU CEVAP: C
Soru 21. Şekildeki araç sürücüsü kavşaktan sağa dönüş yapmak için hangi şeridi izlemelidir?

A) İstediği şeridi
B) 1 numaralı şeridi
C) 2 numaralı şeridi
D) 3 numaralı şeridi
DOĞRU CEVAP: D
Soru 22. Egzoz gazı zehirlenmesi aşağıdaki yollardan hangisi ile olur?
A) Boşaltım yolu
B) Dolaşım yolu
C) Sindirim yolu
D) Solunum yolu
DOĞRU CEVAP: D
Soru 23. Araç üzerinde bir elektrikli alıcı çalışmadığında ilk bakılacak yer aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
A) Motordaki yağ seviyesi
B) Ateşleme sistemindeki ilgili buji
C) Sigorta panelindeki ilgili sigorta
D) Yakıt deposundaki yakıt seviyesi
DOĞRU CEVAP: C
Soru 24. Aşağıdakilerden hangisi kasisli yol işaretidir?
A)
B)
C)
D)
DOĞRU CEVAP: A
Soru 25. Aşağıdakilerden hangisi motorun parçası değildir?
A) Aks 
B) Supap
C) Piston 
D) Krank mili
DOĞRU CEVAP: A
Soru 26. Trafik işaret levhaları ile belirlenmiş yaya ve okul geçitlerine yaklaşan sürücülerin aşağıdakilerden hangisini yapmaları yanlıştır?
A) Yavaşlamaları
B) Hızlarını artırmaları
C) Yayalara ilk geçiş hakkını vermeleri
D) Okul geçidi görevlisinin talimatlarına uymaları
DOĞRU CEVAP: B
Soru 27. Aşağıdakilerden hangisi “güvenli sürücülük” için olumsuz etkiye neden olmaz?
A) Öfke
B) Saldırgan sürücülük
C) Sabırsızlık
D) Sakin olmak
DOĞRU CEVAP: D
Soru 28. I. Damar ve sinir sıkışmasına
II. Çıkığın sık sık tekrar etmesine
III. Eklem bağlarının düzelmeyecek ölçüde tahrip olmasına
Çıkmış kemiğin uzman olmayan kişilerce eklem boşluğuna konulmaya çalışılması, yukarıda verilenlerden hangilerine neden olabilir?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III
DOĞRU CEVAP: D
Soru 29. Motor bloğundaki su kanallarında paslanma ve kireçlenme olmuşsa aşağıdakilerden hangisi meydana gelebilir?
A) Motorun yağ yakması
B) Motorun çalışmaması
C) Motorun fazla ısınması
D) Motorun zengin karışımla çalışması
DOĞRU CEVAP: C
Soru 30. Çocuklarda yapılan temel yaşam desteği uygulamasında, göğüs kemiği kaç cm aşağı inecek şekilde kalp basısı uygulanır?
A) 2
B) 5
C) 8
D) 11
DOĞRU CEVAP: B
Soru 31. Ülkemizde, her yıl yaklaşık olarak beş bin kişinin hayatını kaybettiği ve bu rakamın iki katı kadar da yaralanma olayının gerçekleştiği trafik kazalarının önünün kesilmesindeki en büyük etken aşağıdakilerden hangisidir?
A) Otomotiv sanayisindeki gelişmelerin takip edilmesi
B) Bireylerde trafik kültürü ve bilincinin oluşturulması
C) Trafik suçlarına uygulanan cezaların artırılması
D) Taşıt bakımlarının zamanında yaptırılması
DOĞRU CEVAP: B
Soru 32. Aşağıdakilerden hangisi motor soğutma suyunun azalmasına sebep olur?
A) Kalorifer hortumlarının su sızdırması
B) Hararet göstergesinin arızalanması
C) Vantilatör kayışının gergin olması
D) Debriyajın kaçırması
DOĞRU CEVAP: A
Soru 33. Şekle göre 2 nolu araç sürücüsü ne yapmalıdır?

A) Hızını artırmalı
B) U dönüşü yapmalı
C) 1 nolu araca yol vermeli
D) 1 nolu aracı ikaz ederek durdurmalı
DOĞRU CEVAP: C
Soru 34. Aşağıdakilerden hangisi motora ilk hareketi verir?
Konjektör 
Marş motoru
Alternatör
Şarj dinamosu
 
DOĞRU CEVAP: B
Soru 35. Aşağıdaki durumların hangisinde aracın kurallara uygun olarak durdurulması ve kontağın kapatılması gerekir? Ehliyet Sınav Soruları 2022
A) Gösterge panelinde cam rezistans lambasının yanması
B) Araçtan yanık kablo kokusunun gelmesi
C) Klimanın yeteri kadar serinletmemesi
D) Araç yakıtının azalması
DOĞRU CEVAP: B
Soru 36. Şekildeki trafik işaretini gören sürücü, aşağıdakilerden hangilerini yapmalıdır?

I. Hızını artırmalı
II. Hızını azaltmalı
III. Öndeki araçları geçmekten kaçınmalı
A)Yalnız I
B)I ve II
C)II ve III
D)I, II ve III
DOĞRU CEVAP: C
Soru 37. Araçta, aşağıdakilerden hangisinin kullanılması yağışlı havalarda kaza riskini artırır? Ehliyet Sınav Soruları 2022
A) Tam şarjlı akü
B) Uzun yakıt boruları
C) Antifrizli soğutma suyu
D) Eski ve aşınmış lastikler
DOĞRU CEVAP: D
Soru 38. Yaralanmaya bağlı meydana gelen dış kanamada ilk yardım olarak aşağıdakilerden hangisinin yapılması sakıncalıdır?
A) Kanama bölgesine kan taşıyan ana damarlara baskı uygulanması
B) Kanayan yer üzerine temiz bir bezle bastırılması
C) Bölgenin kalp seviyesinden yukarıda tutulması
D) Yara bölgesine sıcak uygulama yapılması
DOĞRU CEVAP: D
Soru 39. Aşağıdakilerden hangisi, kişiye bağlı gelişen trafik kazası nedenlerinden biri değildir?
A) Alkol ve madde bağımlılığı
B) Uzun yolculuklar ve yorgunluk
C) Tehlikeye atılmaya hazır kişilik yapısı
D) Olumsuz hava şartları ve yolların bozuk olması
DOĞRU CEVAP: D
Soru 40. Kazazedeyi araçtan çıkarırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey nedir?
A) Dilini ısırmış olabileceği
B) Eğer varsa ağzında bulunan takma dişlerin soluk borusunu tıkamış olabileceği
C) Yumuşak bir zemine yatırılması gerektiği
D) Omurgasında kırık olabileceği
DOĞRU CEVAP: D
Soru 41. Aşağıdakilerden hangisi elektrik çarpmasının vücuttaki etkilerinden biri değildir?
A) Solunumun durması
B) İshal veya kabızlık oluşması
C) Akımın girip çıktığı yerde yanık oluşması
D) Kalbin durması veya atımının düzensiz olması
DOĞRU CEVAP: B
Soru 42. Resimde görülen seyir hâlindeki aracın arkasındaki kırmızı lambaların yanması, trafikteki diğer sürücülere aşağıdakilerden hangisini bildirir?

A) Aracın sola döneceğini
B) Aracın sağa döneceğini
C) Araçta frenleme yapıldığını
D) Aracın geri gelmekte olduğunu
DOĞRU CEVAP: C
Soru 43. Taşıtlardaki emniyet kemerinin kullanılması konusunda Cem, Gülnur ve Alper aşağıdaki gibi düşünmektedirler. Ehliyet Sınav Soruları 2022
Buna göre hangisinin düşüncesi doğrudur?

A) Cem’in 
B) Gülnur’un
C) Alper’in 
D) Cem ve Gülnur’un
DOĞRU CEVAP: C
Soru 44. Park hâlindeki araca çarpan sürücünün aşağıdakilerden hangisini yapması yanlıştır?
A) Aracın sahibini bulamaz ise yazılı bilgi bırakması
B) Zarar fazla değilse olay yerinden uzaklaşması
C) Zarar verdiği aracın sahibini bulması
D) Trafik görevlisine haber vermesi
DOĞRU CEVAP: B
Soru 45. I- Sızıntı biçiminde ve hafif olması
II- Koyu renkli ve taşma tarzında akması
III- Kalp atımına uyumlu şekilde fışkırarak çıkması
Verilenlerden hangileri atardamar kanamalarına ait bir özelliktir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I, II ve III
DOĞRU CEVAP: C
Soru 47. Kara yolu ile demir yolunun aynı seviyede kesiştiği bariyerli veya bariyersiz geçitlere ne ad verilir?
A) Okul geçidi
B) Yaya geçidi
C) Hemzemin geçit
D) Rampalı geçit
DOĞRU CEVAP: C
Soru 48. Aksine bir işaret bulunmadıkça yerleşim yeri dışındaki bölünmüş yollarda otomobiller için azami hız saatte kaç kilometredir?
A) 130
B) 110
C) 100
D) 90
DOĞRU CEVAP: B
Soru 49. Aşağıdakilerden hangisi, durmuş olan dolaşım ve solunum sistemini yeniden çalışır hâle getirmek için uygulanan yöntemler bütünüdür?
A) Kalp masajı
B) Atelle tespit
C) Köprü tekniği
D) Rentek manevrası
DOĞRU CEVAP: A
Soru 50. Aracın park lambalarından birinin yanıp diğerinin yanmamasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bujiler arızalıdır.
B) Alternatör arızalıdır.
C) Endüksiyon bobini arızalıdır.
D) Yanmayan lambanın flamanı kopmuştur.
DOĞRU CEVAP: D

ehliyet sınav soruları 2022

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz